Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Oleg Voronin şi strada Ciocârliei

Oleg Voronin şi strada Ciocârliei

Primarul Dorin Chirtoacă, a fost audiat astăzi în calitate de martor de către Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, în dosarul penal pornit pe faptul înstrăinării unui teren pentru construcţie din str. Ciocârliei firmei „MoldconstructMarket” SRL, în anul 2006.Edilul-şef al Chişinăului a prezentat organului de urmărire penală un set de acte care au stat la baza emiterii deciziei de vânzare a terenului. Este vorba de procesul-verbal al şedinţei Consiliului municipal la care s-a examinat această chestiune, dosarul funciar şi înregistrarea audio a şedinţei. Dorin Chirtoacă a menţionat că în urma acestei tranzacţii, bugetul municipal a fost prejudiciat grav, deoarece imobilul a fost vândut la un preţ de 10 ori mai mic decât cel real.

 În context, primarul general şi-a exprimat speranţa că acest caz, dar şi celelalte în care este vorba despre înstrăinarea ilegală a unor terenuri sau bunuri imobile proprietate publică, vor avea un sfârşit logic şi persoanele care se fac vinovate vor fi diferite justiţiei. De asemenea, Dorin Chirtoacă a subliniat că terenul din str. Ciocârliei ar urma să fie restituit Primăriei, pentru a fi expus spre vânzare la preţul real de piaţă.

 Amintim că la începutul lunii curente, Dorin Chirtoacă, a anunţat că a sesizat organele de drept despre înstrăinarea ilegală a terenului, cu suprafaţa de 2,04 ha , din str. Ciocârliei, vândut în anul 2006 de către Consiliul municipal Chişinău Firmei „Moldconstruct Market” S.R.L., la preţul de 4,5 milioane lei. De fapt, preţul real al unui hectar de teren în acea zonă costă între 1 – 2 milioane Euro. La acea vreme, Primăria a înaintat CMC un proiect de decizie privind expunerea lotului respectiv la licitaţie, la preţul iniţial de 30 milioane lei. Peste doar câteva zile, Consiliul, din proprie iniţiativă, modifică decizia adoptată, diminuând preţul iniţial de 10 ori, până la suma de 3 milioane lei. Ulterior, are loc un concurs funciar, care nu a fost făcut public şi la care participă doar 3 companii, iar SC „Moldconstruct Market” S.R.L. şi-a adjudecat terenul, contra sumei de 4,5 milioane lei. Majoritatea în CMC, în anul 2006, o deţinea fracţiunea Partidului Comuniştilor.

Comunicat al primăriei Chişinău